
Alle børn har behov for at lære mange færdigheder, efterhånden som de vokser op. Du er som forælder dit barns vigtigste læremester. Vi ved, at når forældre oplever, at barnet ikke samarbejder eller ofte bryder regler, kan det være vanskeligt at få øje på det, som barnet gør godt. Alligevel er det vigtigt at rette opmærksomheden mod det positive, hvis du skal kunne hjælpe dit barn.
Det vi vander gror
Det er sådan, at jo mere opmærksomhed barnet får for dårlig opførsel, jo oftere vil barnet opføre sig på denne måde. Heldigvis er det også omvendt! Jo mere opmærksomhed eller opmuntring du giver for god opførsel, jo mere vil barnet opføre sig sådan.
At opmuntre børn med ros opbygger barnets selvtillid og er mest virkningsfuld og meningsfuld når:
ROS ER PRÆCIS OG SPECIFIK.
”Du brugte mange farver til at lave det fine billede” hellere end ”Det var et fint billede”.
ROS ER GIVET FOR NY OG BEDRET OPFØRSEL ELLER FÆRDIGHED.
”Godt, at du hængte din jakke så pænt på plads” i stedet for at man tager det for givet og ikke kommenterer det.
ROS ER ENTYDIGT POSITIV OG IKKE EFTERFØLGES AF NEGATIVE KOMMENTARER.
”Det var godt, at du lavede alle lektierne færdige før middag” og ikke ”Det var godt, at du lavede alle lektierne færdige før middag, hvorfor gør du ikke det hver dag, ligesom din søster gør det?”
ROS ER KORT OG OPRIGTIG, UDEN OVERDRIVELSER.
”Det var meget hjælpsomt af dig at rydde middagsbordet af. Tak skal du have.” hellere end ”Du er den bedste hjælper i verden. I morges gjorde du et super arbejde med at hente alle tallerkenerne og tage dem ud i køkkenet og sætte dem i vasken og fjerne resterne, og…”
ROS FREMFØRES I ET SPROG, SOM BARNET FORSTÅR.
”Tak for, at du gjorde, som jeg bad om, og var stille, da jeg snakkede i telefon.” og ikke ”Jeg sætter stor pris på din omtanke og passende reaktion på mit ønske om minimal distraktion, mens jeg konverserede i telefonen.”
Ros bliver givet med positivt kropssprog og med en venlig stemme.
Belønningssystemer
I PMTO arbejdes også med belønningssystemer. Både skemaer og opmuntringstegn. Der er imidlertid mange ting at være opmærksom på og en del faldgruber. Derfor opfordrer vi til at arbejde med en terapeut omkring belønningssystemerne. Hvis du alligevel har lyst til at prøve, så kan du downloade finde et belønningsskema her.